GRUNNLEGGENDE VERKTØY
Når man trener hund, er det noen verktøy som er mer essensielle enn andre. Med verktøy menes det at det er mindre øvelser/ferdigheter som trenes inn, og som lett kan kombineres med andre øvelser og benyttes i utrolig mange situasjoner.
Verktøyene du skal lære i dette kurset, er disse:
Belønningssignal: Markør som forteller hunden akkurat når den gjorde riktig (hjelper deg med å forsterke atferder du vil ha mer av)
Omvendt lokking: Hjelper hunden til å vente, regulere seg og la være å forsyne seg av fristelser. Genialt verktøy til all form for bli-trening.
Håndtarget: Lærer hunden din at alt som omhandler hender er positivt. Dette resulterer i at hunden din synes det er helt i orden å bli tatt på/håndtert, holdt fast, være nære deg, osv.
Sladretrening: Lærer hunden din å sladre (si ifra) når den ser en trigger (f.eks hund, menneske, bil, osv.) Dette vil hjelpe deg å forebygge at hunden reagerer på ulike triggere, ved å bli for oppspilt og/eller utagere.
Belønningssignal
Et belønningssignal er et ord eller markør som signaliserer belønning. Ved å bruke et belønningssignal vil du bli god på timing, og hunden forstår helt enkelt hva det var du belønte den for. Signalet vil virke som et kamera som tar bilde i det sekundet hunden gjorde noe riktig/bra. F.eks når du skal lære hunden å sitte: Hunden setter seg, og idet rumpa går i bakken, bruker du markøren, og forteller på denne måten at AKKURAT DET var riktig (å sette rumpa i bakken), og hunden vet at nå kommer den til å få belønning.
For å lære inn dette belønningssignalet, bør du starte med noe helt enkelt du ønsker at hunden skal gjøre, uten forstyrrelser. Det kan være lurt å starte med noe helt enkelt, som basic kontakttrening.
Det er helt valgfritt om du ønsker å bruke stemmen (et ord) eller en klikker som markør. Vår anbefaling er å trene inn begge deler.
Ha alt klart når du skal starte med å trene hunden: Godbiter (gjerne i en veske, lomme, beholder).
Steg 1:
Ta utgangspunkt i at dere skal øve på generell kontakttrening (hunden skal se på deg/ta kontakt med deg)
I dette eksempelet ønsker vi at hunden selv tilbyr å ta kontakt, det vil si at du ikke sier noe eller ber den om oppmerksomhet, men at den frivillig tilbyr å se på deg.
Ha klart det du trenger: F.eks godbiter og klikker
Vent og observer hunden
Steg 2:
Bruk belønningssignalet ditt idet hunden din ser på deg/tar kontakt, og følg opp med en godbit. Gjenta dette steget flere ganger.
Steg 3:
Ta treningen ut i et nytt miljø, og etter hvert med gradvis mer forstyrrelser. Fortsett treningen, og bruk belønningssignalet for hver gang hunden din tar kontakt. Følg opp med belønning!
Trener du mange ulike steder, vil hunden din bli god på å ta frivillig kontakt med deg i mange settinger, også på nye og mer utfordrende steder.
Dersom hunden din ser på deg hele tiden, kan du variere med å kaste godbiten på bakken istedenfor å gi den direkte fra hånd til munn. Da mister du kontakt med hunden en liten stund, og den må på eget initiativ søke kontakt med deg på nytt.
LYKKE TIL!
Omvendt lokking
Lærer du hunden din verktøyet “omvendt lokking”, får du et skikkelig bra grunnlag for all bli-trening. Hunden din lærer å stå/sitte/ligge helt i ro, den vil lære seg å tenke selv og motstå fristelser - og på den måten utvikler hunden bedre selvkontroll.
MÅL:
Hunden skal være helt stille og vente når du viser en åpen hånd med godbiter. Den åpne hånda med godbiter er signalet for hva hunden skal gjøre, uansett setting. Videre kan du gradvis trene bort hjelpehånda, slik at hunden fremdeles blir værende - selv uten å se omvendt lokking hånda (åpen hånd med godbiter).
Øvelsen kan bakes inn som hjelpemiddel i mange øvelser som krever at den er i ro/blir værende på et bestemt sted.
SLIK SER ØVELSEN UT:
Åpen hånd = Riktig, vent på “versågod” kommando!
Lukket hånd = Feil, prøv igjen!
(Eier/treneren er helt stille ved utførelsen av denne øvelsen. Eneste verbale kommando man skal bruke er ordet for “versågod”.)
Steg 1: Innlæring
Still deg foran hunden (eventuelt sett deg ned) med en godbit i hånden. Be hunden om å sitte (det er enklest å trene inn dette verktøyet fra “sitt”)
Åpne hånden med godbiten i et lite stykke foran hunden.
Her vil 1 av 2 ting skje:
Alt. 1. Hunden blir sittende = den får godbiten "(“versågod”)
Al.t 2. Hunden forsøker å ta/spise godbiten (strekker seg frem/reiser seg) = du stenger hånden og løfter den opp.Hunden får nå prøve på nytt/igjen. Målet er at den skal klare å beherske seg bare noen millisekunder (fra du har åpnet hånden med godbit i, og til du sier at den får lov å spise den). Klarer den ikke å beherske seg, repeterer du alternativ 2. Klarer den å vente/bli værende, får den lov å spise godbiten.
Går dette bra flere ganger på rad, går du videre til steg 2.
Klarer ikke hunden å beherske seg enda, gjør du øvelsen flere ganger, helt til hunden forstår hva du vil. Dette kan ta litt tid i starten , så ha tålmodighet - og forsøk å være så tydelig du bare klarer med håndsignalene (åpen versus lukket hånd).
*Husk at hunden skal klare dette av egen maskin, altså skal du ikke si “nei”/”æ-ææ” eller lignende for å få den til å la være å stjele godbiten. Den skal tenke selv, og vil dermed få øvd seg på og utviklet bedre selvkontroll.
Steg 2: Utvikle øvelsen
Hunden har nå begynt å skjønne at den skal bli værende, og bare se på godbit-hånda, helt til den får kommando som betyr “versågod”.
Nå skal vi begynne å utfordre hunden litt mer, ved å jobbe med to forskjellige vanskelighetsgrader:
Øke tiden: Hunden må nå vente lenger, før den får lov å spise godbiten. Her kan det være lurt å telle antall sekunder eller bruke stoppeklokke. Husk å variere litt mellom lett og vanskelig (f.eks 2 sekunder, 5 sekunder, 8 sekunder, 3 sekund, osv.)
*Prøver hunden å stjele, lukker du hånda - og starter på nytt (da kan du senke kravene litt, før du så øker vanskelighetsgraden igjen, for å sikre at det går bra).Øke avstanden: Hunden må nå bli værende (i sitt posisjon) mens du gradvis flytter deg lenger ifra den. Start med å kun flytte en fot, så gå et steg, så snu deg bort fra hunden, videre ta et steg, deretter to steg, osv. Gå alltid tilbake til hunden og belønn den for å bli i posisjon.
Reiser hunden seg, lukker du hånda, plasserer den tilbake, og starter på nytt (da kan du gjøre det litt enklere neste repetisjon, for å være sikker på at det går bra.)
Synes hunden det er vanskelig at du går ifra den helt i starten, så kan du begynne med å heller bare bevege armen/hånda, så løfte en fot, osv. Videre kan du forflytte deg lengre ifra basert på antall steg.
Gradvis ta bort hjelpen (hånda): Nå skal vi lage en plan for å gradvis ta bort hjelperen, altså hånda med godis. Detter til nå blitt et tydelig og visuelt signal som betyr “bli i posisjon”. For å kunne overføre samme betydning til at hunden skal bli værende uten å måtte holde frem hånda til enhver tid, kan du gjøre som dette:
Vis godbithånda (omvendt lokking) i 1 sekund, og ta så hånda ned mot siden i 1 sekund. Dette minner hunden på oppgaven, for så å gradvis overføre atferden til å bli værende selv når hjelpehånda er borte. Belønn hunden dersom den klarer å bli værende selv når hånda forsvinner.
Neste steg blir å vise godbithånda (omvendt lokking) i 1 sekund, for så å ta den ned/bort i 2 sekunder.
Fortsett som beskrevet over, men øk antall sekunder hånda forsvinner (ned/bort).
Steg 3: Praktisk bruk
Når hunden har fått øvd seg masse på at du øker både tid og avstanden til den, samt gradvis jobbet bort hjelpen (synlig godbithånd) - før den får godbiten - kan du nå bruke verktøyet i ulike settinger og øvelser.
Her kommer noen eksempler:
Bli i senga/på teppet
Stå fint på bordet hos veterinæren
Vente mens dere skal gjennom en dør
Vente mens du treffer noen på tur som du vil slå av en prat med
Være i ro når du skal ta på sele/dekken
Vente i bilburet før den får lov å komme ut (med åpen dør)
Være i ro mens du børster/steller den
TIPS: Noen ganger kan det være praktisk å ha begge hendene ledige når du trener hunden (og skal bruke verktøyet “omvendt lokking”). I slike situasjoner kan du øve inn at godbiten ligger på bakken, istedenfor i hånda de. Dette trenes inn på lignende måte som du allerede har gjort, bare at godbiten nå legges på bakken - altså den har fått en ny plassering. Dersom hunden forsøker å ta den, legger du hånda de over, dersom den klarer å se på godbiten uten å stjele, får den “versågod” kommando. På denne måten har du begge hendene dine ledige til å stelle hunden f.eks, og den står fremdeles i ro. Alternativt kan du bruke en skål som godbiten legges oppi, dersom det er upraktisk å legge den på bakken.
LYKKE TIL!
Håndtarget
I løpet av hundens liv (og hverdag) er det veldig ofte vi strekker hendene mot den, for å gjøre ulike ting. Dersom vi ikke øver nok på at dette lønner seg, og at hunden har nok gode erfaringer - vil den mest sannsynlig stikke av/gå bort/vegre seg for å komme. Dette skyldes ofte at de gangene vi strekker hendene mot hunden (eller tar på den) så resulterer dette i at vi fanger den, tar på båndet, løfter den, tar fra den noe, osv. Ved å øve masse på håndtarget, vil du få en hund som synes det er helt i orden å bli tatt på og holdt fast. Hender blir positivt, og den opplever ofte å få godbit for å oppsøke hendene dine og holde seg nære.
Håndtarget kan blant annet brukes til:
Å lære hunden å komme tilbake med leker
Å kalle inn hunden
Å få hunden til å levere ting den har “stjålet”
Å dirrigere hunden i den retningen man ønsker at den skal gå (f.eks inn i bilburet, i sengen sin, inn en dør, osv.)
Å frivillig ta på seg diverse utstyr (halsbånd, sele, dekken, osv.)
Å synes det er helt i orden å bli håndtert av andre (kos, klapp, stell, undersøkelse, osv.)
MÅL:
Hunden dytter snuten sin mot din hånd når du holder den frem (strak håndflate). Ved å belønne dette mange ganger, vil hunden tenke at hånden din er noe positivt!
Steg 1:
Legg godbiter i den ene hånden din. Sett ned den andre, med strak håndflate som peker ned - presenter den bare noen centimeter ifra hundens snute. I samme sekund som hunden kommer borti med snuten, sier du “bra” (belønningssignalet ditt) OG BELØNNER!
Repeter dette steget flere ganger. Skulle hunden synes hånda er helt uinteressant, kan du bevege deg litt bakover mens du gjør samme greia (strak håndflate som peker nedover). Ta gjerne hånda bort noen sekunder før du presenterer den på nytt.
Husk å øve med begge hendene, men gjør det i separate økter, for ikke å forvirre hunden så mye i starten.
Steg 2:
Fortsett å repetere steg 1, helt til hunden setter snuten i hånden din med en gang du viser den, flere ganger etter hverandre. Da har den forstått oppgaven, og du er klar til å gå litt videre i treningen.
Nå skal du forsøke å presentere hånden din i litt forskjellige posisjoner: Litt høyere oppe, lengre ned mot bakken, bak foten din, mellom beina dine, osv. Husk å gjøre treningen morsom for hunden - det blir som en lek hvor den skal “finne” hånden din så raskt den klarer! Ta noen steg bort fra hunden, vær i bevegelse, og lignende. Belønn alltid.
Steg 3:
Finn kreative ting du kan bruke håndtarget-verktøyet til, som for eksempel:
Kall inn hunden og sett presenter håndtargeten (dette blir en litt morsommere variant av innkallings-treningen)
Ta en godbit i den ene hånden (lukket) og hold frem håndtarget samtidig (hunden skal da klare å dytte snuten i hånda selv om det er fristelser den vil ha i den andre hånden)
Kast en godbit på bakken som hunden får spise, sett så frem håndtargeten i samme sekund den har spist godbiten på bakken
LYKKE TIL!
Sladretrening
Hunder styres av følelser og erfaringer knyttet til visse situasjoner. Dette kan vi endre ved hjelp av “sladretrening”, når hunden ser/oppdager en trigger som den reagerer på. Dette kan foreksempel dreie seg om at hunden kaster seg ut i båndet og bjeffer/piper når den ser en annen hund. Den klarer ikke å kontrollere seg i situasjonen. Forventningen til- og følelsen rundt denne triggeren kan vi endre ved å lære hunden å “sladre”. Dette dreier seg om at hunden ser triggeren, vi markerer dette ved hjelp av et belønningssignal, og belønner så hunden (med godbit).
Hunder kan reagere (enten positivt eller negativt) på alt mulig, f.eks:
- Hunder
- Mennesker
- Biler
- Sparkesykler
- Andre dyr (katt, fugl, vilt..)
Osv osv..
Motbetinging:
Sladretrening handler om at hunden skal bli “smittet” av den gode følelsen den får av å få godbit, når den ser en trigger (f.eks en annen hund). Dette vil gjøre hunden mer balansert og selvsikkert rundt triggerne, og gjør at den vil kunne fokusere på andre ting i situasjonen.
Resultatet av denne typen trening:
Hunden kommer til å forvente godbit og positive ting når den ser triggeren
Følelsen når den ser triggeren forandres
HUSK:
Belønning tilpasset din hund
Riktig avstand
Hunden skal kunne ta belønning
Belønne HVER GANG hunden kikker
Start enkelt, gjerne et kjent sted, eller ved å øve på triggere som hunden din normalt sett ikke reagerer på
Hold båndet slakt, og pass på eget kroppsspråk
Les hunden!
Ta pauser!
Steg 1:
Ha klart det du trenger til treningen: Hunden din i bånd, godbiter og klikker (eller verbalt belønningssignal). Finn et sted du vil trene, med noen enkle forstyrrelser (som hunden din normalt sett ikke reagerer på). Hold god avstand i starten.
Hunden ser på forstyrrelse/trigger = belønningssignal (i samme sekund den snur hodet for å kikke) OG BELØNN!
*Husk belønningsplassering (hvor belønningen serveres): Bort fra forstyrrelsen/triggeren. Dersom hunden ikke kommer mot deg for å få belønningen sin, går du rolig mot hunden og belønner der den er (uten å stramme/dra i båndet).
Gjenta dette flere ganger. Du kan også gjøre mange repetisjoner på samme trigger. Dette vil gi deg et inntrykk av hvordan vanskelighetsgrad denne triggeren er for akkurat din hund.
Når hunden viser tegn til å avreagere og ikke lenger bry seg så mye om triggeren, kan du gå nærmere, og fortsette treningen.
Steg 2:
Gjenta steg 1, men finn en ny forstyrrelse/trigger som hunden din synes kan være vanskelig. Hold god avstand.
Hunden ser på triggeren = klikk = belønn!
Etter hvert vil du se at hunden din snur seg med en gang belønningssignalet kommer.
Steg 3:
Nå skal du gjøre det samme som i steg 1 og 2, men denne gangen vente ut hunden, til den snur seg tilbake mot deg - før belønningssignalet kommer og du gir den godbit. Her begynner avreageringen og endringen å vise seg. Hunden låser seg ikke lenger, og begynner smått å vise tegn til “sladring”.
Ved å trene masse på dette steget, samt ta i betraktning alle punktene fra “HUSK” - vil du få en hund som etter hvert sladrer helt av seg selv. Det vil si at når hunden videre nå i prosessen ser en trigger dere har øvd mye på (f.eks en hund) vil den snu seg mot deg, som om den sier “Seee, der er det en hund”! Da kan du skryte av hvor flink den er å sladre til deg, belønne - og gå videre.
LYKKE TIL!