Pausestasjon
Tidenes mest praktiske hverdagsøvelse
- LÆR HUNDEN Å OPPHOLDE SEG PÅ EN BESTEMT PLASS OVER TID!
I dette innlegget tar vi for oss HVA, HVORDAN & HVORFOR i form av både tekst og video.
Følg alle stegene, tren masse - og få en hund som er helt RÅ på pausestasjon!
VIDEO-eksempel: Hunden er med på piknik med familien. Bundet fast, holder seg helt i ro på anvist plass.
HVA OG HVORFOR?
En hund som har lært seg å bli værende på en pausestasjon, er enkel å ha med seg dit du måtte ønske. Hunden har da forstått at det lønner seg å oppholde seg på denne plassen, frem til den får beskjed om noe annet. På denne måten kan den fint tas med på besøk, , på trening med andre hunder, på serveringssteder (som tillater hund), osv. Ønsker du å kunne tilberede og spise mat i fred, uten at hunden tigger, hopper eller stjeler - er dette med pausestasjon en genial løsning. Da kan du putte hunden hvor som helst i boligen, og hunden blir værende akkurat der du plasserte den.
Eksempler på pausestasjon: Hundeseng, teppe, stol, bur, madrass, sitteunderlag, jakke, osv. Altså noe konkret som hunden skal oppsøke og holde seg i/på.
Pausestasjonen kan tas med overalt, og du kan bruke omtrent hva som helst, så lenge hunden er vant med og har forstått konseptet “pausestasjon”. Det er likevel enklere å lære inn pausestasjon ved å bruke noe som er opphøyet eller med litt kanter. Dette blir en mer konkret plass for hunden, og den vil kjenne forskjellen på selve pausestasjonen og bakken som den er plassert på. Eksempler på dette kan være en hundeseng med kanter, eller en seng med bein/som er forhøyet. Eventuelt et litt tjukkere teppe/saueskinn.
MÅL:
Hunden skal kunne plasseres på en bestemt pausestasjon, hvor den forholder seg rolig og bli værende til den får beskjed om noe annet. På sikt kan den også lære å slappe av/sove.
VIDEO: Innlæring av hundeseng (med voksen hund)
HVORDAN?
For best mulig forståelse (fra hundens side) skal vi forsøke å forklare til hunden at pausestasjonen er som en knapp som den kan trykke på, og ved å gjøre dettte, vil det serveres godbiter. Pausestasjon er den tingen du vil lære hunden å oppsøke, og etter hvert ligge på - samt hvor den skal BLI værende.
Trykk på knappen = belønning!
Vi skal også lære hunden at dersom den går av/ut av pausestasjonen, får den ingen godbiter. Altså vil det lønne seg å oppsøke den, og bli værende.
La være å trykke på knappen/forlate knappen = ingen belønning..
Hunden lærer at det skjer positive ting ved å oppsøke pausestasjonen, at det er dette vi ønsker at den skal gjøre - for å oppnå belønning. Altså vil hunden synes at dette LØNNER SEG (og når noe lønner seg, er det noe den vil fortsette med).
Steg 1: Innlæring
Sett frem pausestasjonen (eks. seng, teppe). Ha godbiter klar.
Gå mot pausestasjonen, se direkte på den. Idet hunden tråkker på den (sikkert litt tilfeldig de første gangene), markeres dette ved hjelp av belønningssignalet ditt, og den får godbit. Gi gjerne flere mens den enda er på pausestasjonen, da lærer den å bli værende. Si “kom” når hunden skal gå av, slik at det er du som bestemmer når den får forlate pausestasjonen. Repeter mange ganger. Etter hvert vil du se at hunden tiltrekkes pausestasjonen som en magnet. Den begynner å forstå hva det handler om.
Nå skal hunden lære seg å “bli værende”. Gjenta nummer 1. Belønn flere ganger. Forsøk så å lure hunden av pausestasjonen ved å bruke “omvendt lokking”. Lar den seg lure og forlater plassen, lukker du hånda. Når hunden søker seg tilbake til pausestasjonen igjen, forsøker du på nytt med omvendt lokking. Klarer den nå å bli værende, gir du godbiten. Forsøk å lure den på nytt - og klarer den det denne gangen, får den ekstra mange godbiter. Repeter flere ganger. Hunden lærer at det lønner seg å bli værende på pausestasjonen!
Forsøk å lure hunden ut fra alle sider/vinkler og ved å bevege deg gradvis lenger unna. Målet er at hunden skal bli værende uansett hva du gjør/hvor mye du prøver å lure den av.
Gå ifra hunden når den er på pausestasjonen. Start enkelt, bruk gjerne omvendt lokking for å minne den på at det handler om å BLI! Varier på hvor langt ifra du går, før du returnerer til hunden og belønner for at den blir værende (1 steg, 2 steg, 3 steg, osv.). Husk også å veksle på å gå ifra bakover (mens du ser på hunden), gå ifra sidelengs, gå ifra med ryggen til, osv. Tren på flere ulike steder i boligen: På kjøkkenet, i stua, i gangen, osv. Gjenta også ved flere anledninger: Når du lager mat, når dere ser på tv, når du gjør husarbeid, osv.
VIDEO: Innlæring av matte og tøybur (med valp)
Steg 2: Bli værende over tid (ro)
Nå som hunden har blitt flink til å oppsøke pausestasjonen, bli værende uansett hvor mye du lokker og lurer - er det på tide å lære den å bli der over tid. Dette gjør du ved å repetere punktene i steg 1, men la det gå lenger tid før hunden får belønning. Etter hvert skal du lage en plan for å trappe ned belønningene med godbit/mat. Her går vi altså over i en slags “krav-fase”, hvor hunden har lært øvelsen svært godt - og hvor vi drøyer å belønne den for dette. Belønningen her (når den får forlate pausestasjonen) kan fortsatt være godbit, men det kan også byttes ut med muligheten for å få oppmerksomhet/ros/kos fra oss - eller andre ting (alt hunden din liker kan nemlig brukes som belønning: Mat, leke, sosialt, miljø, osv.)
Når dere har kommet til steg 2 i treningen, skal du ta utgangspunkt i disse to konsekvensene:
Hunden forlater pausestasjonen = Du leier den tilbake (her er det smart å ha på hunden halsbånd, evt. leiebånd), og forsøker på nytt. Dersom hunden har god forståelse for å gå direkte tilbake på beskjed fra deg, kan du gi den kommando for dette (istedenfor å fysisk måtte guide den tilbake).
Hunden blir værende på pausestasjonen = du går tilbake etter en stund, belønner med godbit (på en rolig måte) eller gir ros/kos - og forlater hunden igjen. Den skal fremdeles bli værende (frem til du gir tillatelse til å forlate pausestasjonen).
HUSK Å VÆRE KONSEKVENT!
TIPS:
Når du vil fremme ro og avslapning, skal du forsøke å belønne uten at hunden ser det. Det vil si at du på en rolig måte bare “dropper” ned godbiter mellom hundens frambein idet du er i nærheten/passerer. Klarer du ikke dette uten at hunden ser på, kan du legge ned en godbit på samme sted, men helt rolig og uten å oppmuntre eller snakke til hunden. På denne måten forsterker du sinnstilstanden hunden er i, og lærer den å kunne se en annen vei/slappe av/sovne, istedenfor å se og følge med på deg/dere. Du kan også belønne hunden for foretrukne atferder, slik som: Puste tungt ut, legge ned hodet, legge seg over på siden/skinka, osv. Dette øker sannsynligheten for at hunden faktisk tar “pause” - og den blir bedre rustet for å kunne slappe av.
Ha krukker med godbiter stående rundt i boligen. Da blir det lettere å opprettholde treningen, hver eneste dag.
Er noen av stegene ekstra vanskelige å få til, kan du ha bånd på hunden. Da er det lettere å rettlede/veilede den, og få tak i den dersom hunden forlater plassen (og forsøker å stikke av; dette er veldig typisk for valper).
Det kan være lurt å trene på dette når hunden har fått sine behov dekket (til en viss grad i alle fall). Det å ha fått litt utløp i form av fysisk og mental stimuli, vil gi deg et mye bedre utgangspunkt for treningen!
OBS: Hunden skal ikke forstyrres (unødvendig) når den er plassert på en pausestasjon - dette gjelder spesielt i hjemmet! Har man barn er det de voksnes ansvar å passe på og lære dem at hunden skal få være i fred på disse stedene. Det vil også hjelpe hunden til å klare å ignorere ting som skjer rundt den. Pausestasjon skal fungere som hundens “fristed”.
Steg 3: Generalisering (nye steder)
Ta med pausestasjonen til nye steder. Bruk det du måtte ønske, det kan godt være forskjellige ting også: Seng hjemme, teppe på trening, skinnfell på tur, osv.
Gå gjennom de samme stegene uansett hvor du er. Start gjerne med å ta noen steg tilbake i treningen, slik at det blir rettferdig overfor hunden (nytt sted = ny vanskelighetsgrad = gjøre det litt lettere = bedre forståelse = hunden gjør som du ønsker!)
VIDEO: Trene rundt forstyrrelser, her; andre hunder (Tips: omvendt lokking)
Oppsummering:
Start enkelt - hunden skal alltid synes at det LØNNER SEG å oppsøke og være på pausestasjonen.
Øk vanskeligheten gradvis, dette gjelder alle slags faktorer som påvirker treningen: Tid, avstand, forstyrrelse, miljø, nedtrapping/endring av belønninger, osv osv.
Bruk “omvendt lokking” som verktøy i treningen. Dette hjelper hunden å forstå selve bli-momentet, samt er en bra måte å endre hundens fokus og energinivå/stress.
Husk på at hunden blir flink der man trener, altså er GENERALISERING viktig (trene over alt hvor du ønsker at hunden skal kunne plasseres på en pausestasjon).
VÆR KONSEKVENT OG RETTFERDIG!
LYKKE TIL MED TRENINGEN! Tagg oss gjerne i story/innlegg i sosiale medier når du trener på PAUSESTASJON:
@dogfinityhundetrening (instagram)
Vi elsker å kunne dele videre;
På den måten er vi alle med på å motivere og inspirere hverandre til å drive med skikkelig bra og morsom hundetrening.
- Martine